Távozott, de még nem végzett

A japán HTV-7 teherűrhajó elhagyta az űrállomást, de ezúttal nem egyszerűen belép a légkörbe és megsemmisül.

A HTV (H-2 Transfer Vehicle, más néven Kónotori vagy angolos átírással Kounotori) teherűrhajók sorozatának hetedik tagja szeptember 22-én startolt. Most, november 7-én ért véget a küldetése a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakozva, ahová a szokásos ellátmányt, kísérleti anyagokat és berendezéseket, később önálló pályára bocsátandó apró műholdakat, a külső raktérben pedig az űrállomás számára csereakkumulátorokat is szállított. A teljes feljuttatott rakomány tömege 6,2 tonna volt.

Az űrben töldendő utolsó napjai végén a japán teherűrhajóról kb. 300 km magasságban egy kis visszatérő kapszulát (HTV Small Re-entry Capsule, HSRC) bocsátanak le, amely a Csendes-óceánon landol. A fő cél a japánok részéről a technológia kipróbálása, hogy lehetővé váljon épségben visszahozni a felszínre például kísérleti mintákat az ISS-ről. Erre a feladatra jelenleg csak az amerikai Dragon teherűrhajók alkalmasak. A HRSC kapacitása persze nem túl nagy, belsejében kb. 20 kg-nyi mintának van hely.

Ettől eltekintve a HTV-t most is megrakodták az űrhajósok az űrállomáson feleslegessé vált dolgokkal és hulladékkal. Az űreszköz ezzel a rakományával együtt a szokásoknak megfelelően – várhatóan szombaton – belép a sűrű légkörbe és megsemmisül. Ezúttal azonban nem a megszokott „temető”, a Csendes-óceán déli része fölött, hanem északon. Azonban így is lakatlan területek fölött, hogy még ha bármi elérné is belőle a felszínt, az ne okozhasson kárt, hanem a nyílt óceánba csapódjon.

A HRSC 3D-nyomtatású fúvókái segítségével, autonóm módon tartja majd a megfelelő irányt a légkör felső rétegeibe lépve, később pedig kinyílik az ejtőernyője, amivel a japánhoz tartozó Ogaszavara-szigetek (Ogasawara) partjai közelében éri el az óceán felszínét. Itt már várják, egy hajó fedélzetére kerül, később pedig repülőgéppel szállítják tovább a visszahozott tudományos kísérleti mintákat laboratóriumi elemzésre.

Forrás: Űrvilág

Kapcsolodó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.