Lézersugarakkal üzenhetnénk a világűrbe

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói nemrégiben egy olyan megvalósíthatósági tanulmányt készítettek, amelyben azt vizsgálták, hogy egy nagy teljesítményű lézersugárral milyen távolságokra lennénk képesek jeleket küldeni a világűrbe.

A tanulmányt szerző James Clark csillagász szerint egy-két Megawatt erejű lézer infrasugara – amelyet egy nagy méretű, 30-45 méteres teleszkóp bocsátana ki – elegendő lenne ahhoz, hogy meghaladja a Nap energiáját. A szakember állítása szerint egy ilyen lézersugár akár 20 ezer fényévnyi távolságból is észlelhető lenne.

Hozzátette: a most épített lézerek és teleszkópok már képesek olyan jeleket kibocsátani, amelyekből egy (földön kívüli) csillagász a Napunkra vetett egyetlen pillantásból rögtön látná, hogy valami szokatlan dolog került a látóterébe.

A mostani technológia a kutató szerint már alkalmas lenne arra, hogy a közeli csillagrendszerekben, például a Naphoz legközelebbi csillag körül keringő Proxima Centauri B-ről vagy a 40 fényévnyire lévő TRAPPIST–1 valamelyik bolygójáról észlelni lehessen. De az sem kizárt, hogy jóval nagyobb távolságból, akár 20 ezer fényévről is észrevennék a Földről küldött jeleket.

A lézersugár hatékonyságát azzal lehetne Clark szerint növelni, hogy minimálisra csökkentik a földi légkör torzító hatásait, és az olyan felmerülő veszélyeket, mint például azt, hogy a sugáron keresztülrepülne egy repülő. Sőt még eredményesebb és biztonságosabb lenne, ha a Hold másik oldaláról bocsátanák fel a sugarat. Ez persze komolyabb fejlesztéseket igényelne – hangsúlyozta.

Forrás: Hirado.hu

 

Kapcsolodó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.