Hét műhold Japánból

Egy H-2A rakéta állította alacsony pályára a légköri üvegházhatású gázok mérésére készült GOSAT-2-t és hat társát, köztük az arab KhalifaSat földmegfigyelő holdat.

A start Tanegashima szigetéről október 29-én, magyar idő szerint 5:08-kor történt.

A GOSAT-2 (Greenhouse Gases Observing Satellite, más néven Ibuki-2) a 2009-ben indított első GOSAT munkáját folytatja. Bár a GOSAT (Ibuki) jelenleg még mindig aktív, eredetileg tervezett 5 éves működési élettartamán már jócskán túlvan. Annak idején ez volt az első űreszköz, amelyet kifejezetten a légköri szén-dioxid és a metán koncentrációjának folyamatos és globális felmérésére építettek. Ezek azok a gázok, amelyek a leginkább felelősek a Földet „melegen tartó” üvegházhatásért. A japán kutatók az adatokat nemzetközi partnereik rendelkezésére is bocsátják, hogy elősegítsék a klímaváltozás enyhítésére szolgáló lépések kidolgozását.

A megújított műszerezettségű, 2 tonna starttömegű GOSAT-2 a tervek szerint ugyancsak legalább 5 évig működik majd, 613 km magasan húzódó pályán. A szén-dioxid és a metán mellett a szén-monoxid koncentrációját is méri, a felszínen 500 km-esnek megfelelő felbontással. Méréseinek pontossága még jobb lesz, mint az eredeti GOSAT esetében.

A H-2A hordozórakéta másik nagyobb utasa az Egyesült Arab Emírségekben épült KhalifaSat. Ez a DubaiSat-1 (2009) és DubaiSat-2 (2013) sorozatát folytató földmegfigyelő műhold, méghozzá igen éles, 70 centiméteres felszíni felbontással. A Mohammed Bin Rashid Űrközpontban (MBRSC) készült, és jelentős mérföldkő az Emirátusok űrtevékenységében, hiszen első alkalommal teljes egészében hazai mérnökök tervezték és a Dubai kormánya által létrehozott létesítményekben építették. A 330 kg-os KalifaSatot 5 éves működésre szánják. Pályamagassága 613 km lesz, a pályahajlás 98,13°-os, vagyis poláris napszinkron pályáról van szó.

A H-2A rakéta sorrendben 40. startja alkalmával most pályára állított, általában technológiai kísérleteket folytató többi miniatűr műhold japán építésű. Az egyikük – egy földmegfigyelő űreszköz – Fülöp-szigeteki együttműködésben készült.

Forrás: Űrvilág

Kapcsolodó cikkek

One thought on “Hét műhold Japánból

 • 2018-10-31 at 14:18
  Permalink

  Üdvözlet! Ez egy hozzászólás.
  A hozzászólások moderálásához, szerkesztéséhez és törléséhez látogassunk el a honlapunk vezérlőpultjának
  Hozzászólások menüpontjához.
  A hozzászólok avatarját a Gravatar biztosítja.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.