A kentaurok is ütközhetnek a Földdel és a bolygókkal

A Bécsi Egyetem égi mechanikával foglalkozó kutatói, Mattia Galiazzo és Rudolf Dvorak, valamint Elizabeth A. Silber, az amerikai Brown Egyetem posztdok kutatója megvizsgálták, hogy a Jupiter és Neptunusz pályái között keringő és viszonylag sok jeget tartalmazó kentaurok milyen gyakran ütközhetnek a Földdel és a Naprendszer többi belső bolygójával. 

(Rudolf Dvorak egyébként az ELTE TTK Csillagászati Tanszékének égi mechanikus kutatóival több évtizedre visszatekintő tudományos együttműködést folytat.)

Hol is vannak a kentaurok a Naprendszerben? Az alábbi képen a külső Naprendszer ismert objektumainak – köztük a kentauroknak a helyzete látható a földpálya (ekliptika) síkjába vetítve.

A kentaurok valójában a Kuiper-övből származnak és a pályaváltozások miatt beljebb kerültek a Jupiter és Neptunusz közötti térségbe, majd onnan kerülnek egyre beljebb a Jupiter hatására. A kentaurok a Jupiter üstököscsaládjának az utánpótlását is jelentik, amelyek tovább folytatják útjukat a belső Naprendszerbe a kőzetbolygók felé, ahol a földközeli objektumok/aszteroidák (NEO/NEA) egy részének utánpótlását adják. Üstökösök az Oort-felhőből is származhatnak, ilyenek a dinamikailag új, illetve a Halley-típusú üstökösök. Az alábbi ábra a Kuiper-övből kentaur pályára álló kis égitest pályáját mutatja, illetve egy távolabbi, az Oort-felhőből Halley-típusú pályára állt üstökös pályáját szemlélteti.

A teljes cikk a Csillagászat.hu oldalán olvasható.

Kapcsolodó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.